מאמא סוהאם. צילום פרטי
מאמא סוהאם. צילום פרטי

הלכה לעולמה מלכת הקובות של פתח תקוה, מאמא סוהם

"מגע ידיה עם הקובה היה מגע של אומנית": לפני כ-16 שנה פתחה מאמא סוהם ברחוב סלור יחד עם בנה, יאיר הללי, את המסעדה שהפכה למוסד קולינרי. בשבת הלכה לעולמה

פורסם בתאריך: 3.1.18 17:33

מאמא סוהם, האמא המיתולוגית של אוהבי האוכל העיראקי בעיר ומלכת הקובות, הלכה השבוע לעולמה והיא בת 78 בלבד. מאמא סוהם עלתה לישראל מעיראק ישירות למעברת עמישב. לפני כ-16 שנה פתח בנה יאיר הללי, את מסעדת מאמא סוהם ברחוב סלור על מנת שאמו תוכל לבשל את המאכלים שהיא כל כך אוהבת ויודעת להכין. ומבחינת התושבים הרבים שהגיעו למקום מידי יום, המקום לא היה מסעדה אלא בית ומוסד. לפני המסעדה עבדה מאמא סוהם במשך 25 שנה בבית קפה בעיר והבן יאיר עבד כשף במלון דניאל ואחראי על הכנת הסלטים של חברת אחלה. מסעדת מאמא סוהם, נפתחה מידי יום בשעה שש וחצי בבוקר והגיעו אליה לקוחות מכל רחבי הארץ, לאכול את המאכלים אותם הכינה: קיצ'רה וסלונה (אורז אדום עם עדשים), מרק רגל ביום שלישי וכמובן את הקובה האדומה ששמה וטעמה יצא למרחקים. זאת לצד קובה עם אורז, קובה בורגול מבושלת עם בשר, קובה מטוגנת וכן מספר סוגים של קובה אדומה. "אמא היתה חולה בשנה האחרונה וזה גמר אותה", סיפר השבוע הבן יאיר. "לאורך כל השבעה לא מפסיקים להגיע לקוחות וחברים שמספרים על אמא, על הלב הרחב שלה ועל כל מה שהיא עשתה ונתנה לאנשים".

הבן יאיר. צילום באדיבות המשפחה

הבן יאיר. צילום באדיבות המשפחה

מאמא סוהם. צילום באדיבות המשפחה

מאמא סוהם. צילום באדיבות המשפחה

"אני מכיר את אמא סוהם 60 שנה ומגיל 11 היא היתה כמו אמא שלי, אישה טובה וצדיקה", מספר מוריס, חבר של המשפחה. "המקום היה הבית שלי וזה כואב לדעת שהיא כבר לא איתנו". משה שפיגל, לקוח וחבר, מוסיף: "זה מוסד שלא היה כמוהו בפתח תקוה, אוכל טרי, טעים כל יום, מקבלים אותך יפה, הכל מתבשל בסירים, חם וטרי וכיף לשבת לאכול שם או לקחת הביתה. הכרתי את מאמא לאורך השנים, אישה נדיבה, יש לך כסף, אין לך כסף, תשב ותאכל והבן שלה ממשיך את דרכה".

בשנת 2008, אמר הבן יאיר במסגרת כתבה על מסעדות ביתיות, אמר הבן יאיר למלאבס: "זה אוכל של אמא ורק כשאוכלים מבינים במה מדובר". באותה כתבה הובא גם המתכון של מאמא סוהם לקובות, מתכון המובא כאן שוב.

הבן יאיר הוסיף השבוע: "כולם מגיעים ומספרים ומדברים על אמא, איזו אישה היא היתה. אחרי השבעה, המסעדה תמשיך לפעול ותישאר מאמא סוהם של כל פתח תקווה, מאוד חשוב לי להמשיך את דרכה של אמא".

 

ד"ר שלמה צדוק, אחד הסועדים הקבועים אצל מאמא סוהם והיסטוריון של מעברת עמישב, אמר: "מאמא סוהם , מאסטר שפית של המטבח העיראקי, הלכה לעולמה. כמה עומק ודמיון היו בבישולים שלה, כך היתה צנועה ואשת פשטות. מאמה סוהם עלתה מעיראק למעברת עמישב, שם התגוררה בצעירותה שנים ארוכות. בשבועות האחרונים לא היתה בקו הבריאות הפיזית אבל מוחה וראשה הצלול המשיכו להדר את מטעמי המטבח העיראקי. המטבח של מאמה סוהם לא היה מסעדה, אלא מוסד, ולא רק מוסד קולינרי אלא פרלמנט תרבותי. סוהאם ידעה לדבר עם האוכל. מגע ידיה עם הקובה היה מגע של אומנית. האורז שלה היה פתיתי שלג רכים לעיכול. מקרוב ומרחוק באו למקום של סוהאם. כי אצלה אכלו ונהנו. לא היתה שם פלצנות גסטרונומית.

מסעדת סוהם. צילום זאב שטרן

מנות של מסעדת מאמא סוהם כפי שצולמו ב-2008. צילום זאב שטרן

מתכון לקובה של מאמא סוהם:

המצרכים:

‏ 1 ק‏"ג‏ סולת‏, שתי‏ כוסות‏ מים‏, מלח‏.
ק"ג‏ בשר‏ טחון‏, שני‏ בצלים‏ קצוצים‏ דק‏, פטרוזיליה‏ וסלרי‏ קצוצים‏, מלח‏, פלפל‏.
בצל‏ קצוץ‏, שום‏, נענע‏, עגבנייה‏, רסק‏ עגבניות‏, מלח‏, סוכר‏, לימון‏, עשר‏ כוסות‏ מים‏.

ההכנה:

עושים‏ בצק‏ מהסולת‏, המים‏ והמלח‏. מהבצק‏ חותכים‏ חתיכות‏ חצי‏ עגולות‏ וממלאים‏ אותן‏ בבשר‏.
מבשלים‏ עד‏ לרתיחה‏ את‏ הרוטב‏, מוסיפים‏ את‏ הקובה‏ ומבשלים‏ 20‏ דקות‏ על‏ אש‏ נמוכה‏

תגובות

6 תגובות
6 תגובות
  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    יאיר הללי היקר עשית כבוד לאמא עד יומה האחרון ותמשיך לכבד אותה גם לאחר מותה תנוחמו משמיים ואתה תמשיך להאיר את נר נשמתה לעד כמו שאמרו חכמים על כיבוד הורים מכבדה בחייה וגם לאחר מותה

  2. הרב שמואל צדוק

    יאיר הללי היקר עשית כבוד לאמא עד יומה האחרון ותמשיך לכבד אותה גם לאחר מותה תנוחמו משמיים ואתה תמשיך להאיר את נר נשמתה לעד כמו שאמרו חכמים על כיבוד הורים מכבדה בחייה וגם לאחר מותה

  3. מאמא סוהם אגדה

    מאמא סוהם היתה אמא של כולם אישה טובה צלולה גם ברגעים קשים שאלוהים ישמור עלייך מהמרומים והמפתח לגן עדן בליבך.הראשונה שדאגה לאוכל עיראקי אוטנטי בפתח תקווה אם המושבות.
    היה זכרה ברוך…..

  4. מאמא סוהם אגדה

    מאמא סוהם היתה אמא של כולם אישה טובה צלולה גם ברגעים קשים שאלוהים ישמור עלייך מהמרומים והמפתח לגן עדן בליבך.הראשונה שדאגה לאוכל עיראקי אוטנטי בפתח תקווה אם המושבות.
    יהי זכרה ברוך…..

  5. יואל ( גואל ) אלימלך

    אומנם אכלתי אצלה רק מספר פעמים ולא התאכזבתי אף פעם (מאמה סוהם)

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"מלאבס - פתח תקוה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר