מאי כץ
מאי כץ

מאי כץ: "לא משנה מה נעשה ואיך נתלבש, תמיד יקראו לנו שרמוטות"

כץ, תלמידת י"ב ויו"ר מועצת הנוער העירונית, היא בין המארגנות של צעדת השרמוטות. ראיון

פורסם בתאריך: 10.5.17 18:24

 

 

צעדת השרמוטות השישית תתקיים ביום שישי, 12 במאי, בחוף גורדון בתל אביב. את הצעדה מארגנות קבוצת נשים, בגילאים שונים, שהתאחדו למען מטרה אחת: לעשות הכל כדי שכל אחד ואחת תרגיש בטוח במרחב הציבורי. מאי כץ, יו"ר מועצת הנוער העירונית ותלמידת כיתה י"ב מפתח תקוה, היא אחת ממארגנות 'צעדת השרמוטות. "זו השנה השנייה שאני חלק מהצוות המארגן", מספרת כץ, "הגעתי לכך בשנה שעברה דרך חברה שרצתה לכך חלק בארגון והצטרפנו לצוות ההפקה. אני לא חושבת שיש שוויון נשי ואני שומעת על כל כך הרבה נערות שעברו הטרדה, הסטטיסטיקה היא שאחת מתוך אחת עוברת הטרדה מינית ואחת מתוך שלוש עוברת אונס וזה צריך להיפסק. כל אחת מאיתנו עברה סוג של הטרדה. אני, אחותי או החברה שלי, כולן מוטרדות".

"לא מזמינה הטרדה"

צעדת השרמוטות הראשונה נולדה בעקבות דברים שאמר קצין משטרה קנדי בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת יורק בטורונטו, בעקבותיהם יצאו ב-3 באפריל 2011 כ-3,000 מפגינות ומפגינים בקווינס פארק וצעדו לעבר משטרת טורונטו. אף שהמפגינות נתבקשו להתלבש בבגדים שהן לובשות בחיי היומיום, כדי לסמל את העובדה שנשים מותקפות מינית באופן יומיומי, רבות מהן בחרו להתלבש בלבוש חשוף כהמחשת הרעיון שאישה נתונה לאלימות מינית, ללא קשר למה היא לובשת. בחודשים שלאחר מכן נערכו צעדות דומות בערים שונות ברחבי העולם, בין היתר בקנדה, ארצות הברית, ברזיל, בריטניה, דרום אפריקה, סינגפור ושוודיה, בשנת 2012 החלו צעדות גם בישראל.

כץ כועסת בעיקר על הענישה הקלה. "היום אנסים מקבלים חצי שנה בכלא או לחלופין עבודות שירות ואסור לעבור על כך בשתיקה. לא פעם מאשימים את הבחורה שהיא קורבן ואין קשר בין לבוש לבין הטרדות מיניות ואונס, יש הטרדות גם במגזר הדתי והחרדי והן גבוהות כמו בחילוני ושם ממש לא לובשים חשוף. זה שבחורה מתלבשת בצורה חשופה, זה לא אומר שהיא מזמינה הטרדה. נשים לובשות את מה שהן לובשות בשביל עצמן ולא בשביל אף גבר או אדם ברחוב".

"השנה אמורות לקחת חלק בצעדה למעלה מאלף נשים", מסבירה כץ ומתייחסת לשם הלא שגרתי, "זו מילה שמסבירה לנשים שלא משנה איך הן מתלבשות או איך הן מתנהגות הן לא צריכות להיות מוטרדות. לא באוטובוס ללימודים, לא בהליכה בשעת לילה מאוחרת, לא כשהן שיוצאות לפאב או סתם כשהן לובשות ג'ינס או שמלה. זה שמישהי לובשת משהו חשוף. לא אומר שהיא מזמינה הטרדה ונשים לובשות את מה שהן לבושות עבור עצמן ולא בשביל אף גבר או אדם ברחוב".

לשמחתה החברה הקרובה שלה מאוד מעודדת ומקבלת את השתתפותה בצעדה. "רוב החברים שלי, מבינים את החשיבות של הצעדה הזו וכמה היא הכרחית, זו צעדת מחאה ולשמחתי הם מגיעים ותומכים בה. היום מאוד לא נעים ללכת לבד בשעה אחת עשרה ושתיים עשרה בלילה ברחוב, למרות שאני חיה במדינה שלי ובעיר שלי והייתי רוצה שאנסים ומטרידים ייענשו על מה שהם עושים, עונש שישקף את הכאב והסבל שהנשים עברו".

נתקלת בנשים שעברו הטרדה מינית/אונס?

"נתקלתי ביותר מידי כאלה לצערי. גם נשים שעברו הטרדה וגם אונס. וזה נוראי, זה רצח נפשי, לכל דבר ועניין. וזה צריך לחדול".

"אני בעצמי חוויתי הטרדות"

ד', סטודנטית בת 23, תושבת ראש העין שתשתתף בצעדה מספרת על חשיבות האירוע בעיניה. "החלטתי להצטרף לצעדה מאחר ואני בעצמי חוויתי הטרדות. הרעיון הוא להעלות את המודעות בנוגע לתרבות האונס ולהוריד מהמוטרדות את האשם. לכן קוראים לזה 'צעדת השרמוטות', כי לא משנה מה נעשה ואיך נתלבש, תמיד יקראו לנו שרמוטות, גם אם אנחנו לא באמת עונות להגדרה הזו".

ד' מדגישה שחשוב לדעתה להפסיק להאשים את הקורבן. "אין להאשים את מי שהגישה תלונה, כמו שהואשמה החיילת מאי פטאל שהגישה תלונה נגד המפקד שלה ומסביב אמרו שזה היה בהסכמה. אחד התירוצים בהם השתמשו היו התמונות שלה בפייסבוק בביקיני וזה בכלל לא רלוונטי. אונס לא נובע ממיניות אלא מאקט של שליטה וכוחניות".

היא מוסיפה שהיא מכירה באופן אישי גם נשים וגם גברים שהותקפו מינית. "יש כאלה שניסו לפעול ופנו למשטרה וטיפול היה לקוי ולכן לא מעט מעדיפים לא להתלונן בכלל".

מדוע בחרת להתראיין בעילום שם?

"אני מעדיפה שלא לציין את שמי מאחר ואני סטודנטית לחינוך ואני חוששת שזה יפגע בי בעתיד".

 

 

 

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"מלאבס - פתח תקוה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר