ד"ר חיים פנקס. צילום: באדיבות בילינסון
ד"ר חיים פנקס. צילום באדיבות בילינסון

תרומת זרע: איך נמנעים מנישואי קרובים

וגם: מי יכול לתרום וכמה זה עולה. ד"ר חיים פנקס, מנהל בנק הזרע ושרות הפריון לגבר בבילינסון, עונה על כל השאלות (תוכן מקודם)

פורסם בתאריך: 29.6.17 10:30

רופא מומחה

תכירו את ד"ר חיים פנקס, שמספק הצצה אל עבודת בנק הזרע בבית החולים בילינסון. הוא מנהל את בנק הזרע ושירות פריון הגבר בבלינסון ורופא בכיר ביחידה לפוריות ולהפריה חוץ גופית. ד"ר פנקס למד רפואה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. הוא מרצה בחוג למיילדות ולגינקולוגיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, וחבר באיגודים וארגונים מקצועיים. במסגרת עשייתו האקדמאית, פרסם מספר מחקרים, ביניהם הקפאת רקמת אשך בילדים, הקפאת תאי זרע בודדים, שימור פוריות בילדים ובנערים ועוד.
"התפקיד הקלאסי של בנק הזרע היה לגייס תורמי זרע כדי לטפל בזוגות בהם אי-הפוריות הייתה על רקע בעיית פוריות של הגבר. בעבר אכן מרבית המטופלים היו זוגות מעורבים בהן הגבר היה עקר, אולם מזה למעלה מעשור האוכלוסייה העיקרית הפונה לשירותי בנק הזרע היא של נשים חד הוריות", מסביר ד"ר פנקס. "בשכיחות מועטה יותר בנק הזרע משרת זוגות של לסביות".
"במקביל בעשורים האחרונים התפקיד של בנק הזרע התרחב והוא התפתח לאמצעי לשימור פוריות של חולים קשים, גברים לפני השתלת איבר, חולים אונקולוגיים המועמדים לטיפולים כימותרפיים או הקרנות העלולים לפגוע באופן בלתי הפיך בפוריותם. במקרים אלו הגברים מקפיאים מספר מנות זרע לפני התחלת הטיפולים. לעיתים, כפי שקורה לצערנו בלא מעט מקרים, מנות הזרע אותן הקפאנו לפני תחילת הטיפולים, אלו מנות הזרע היחידות שיהיו לאותו גבר צעיר לשארית חייו. גברים נוספים שלהם אנו ממליצים להקפיא דגימות זרע ולאו דווקא בשל מחלה קשה הם גברים להם איכות זרע לקויה ביותר, במקרים אלו נעשית הקפאת הזרע לגיבוי לפני טיפולי הפוריות/הפריה חוץ גופית. המקרים הקיצוניים של אי-פריון הגבר הם אותם גברים שבבדיקת הזרע הרגילה לא מוצאים תאי זרע, במצבים אלו אנחנו מחפשים תאי זרע בודדים בתוך האשך עצמו, על ידי ביצוע ביופסיה והוצאת פירורים זעירים מהאשך בהם אנחנו מחפשים תאי זרע. הגישה הזו מבוססת על העובדה שישנם מיקרים (בערך כ- 50%) בהם כן נוצרים תאי זרע באשכים, אולם בכמות כה מזערית שהם אינם יוצאים מתוך האשך. תאי הזרע שאנחנו מוצאים באופן כזה מוקפאים לשם שימוש בהמשך בטיפולי ההפריה.

בית החולים בילינסון. צילום: זאב שטרן

בית החולים בילינסון. צילום: זאב שטרן

בנק הזרע מטפל בנשים או הזוגות שמיועדים לקבל את תרומת הזרע. הזוגות עוברים תהליך של קבלה, סדרה של בדיקות על פי הנוהל של משרד הבריאות, חותמים על הסכמה לקבל טיפול ולאחריו בוחרים את פרופיל התורם שמתאים להם. הבחירה מתבצעת מתוך רשימה אשר יש בה תיאור כללי – מראה חיצוני, השכלה, תחביבים וכדומה".
כל אחד יכול לתרום זרע?
"התורם צריך להיות בחור צעיר מגיל 35, רווק, בריא בגופו ובנפשו. התורמים עוברים בדיקות ושלבים רבים בטרם קבלתם כתורמי זרע וזאת על פי הנחיות נוהל משרד הבריאות. המועמד לתרומת זרע מוזמן לשיחה עם מנהל בנק הזרע, עובר בדיקה גופנית ובדיקת הזרע והקפאתו לצורך בחינת הישרדות בתנאי ההקפאה. לאחר שהוא עובר את השלבים הראשונים, הוא מוזמן לעשות בדיקות דם למחלות זיהומיות ובדיקות גנטיות. לאחר שהתוצאות מתקבלות והן תקינות הוא מוזמן שוב וחותם על טופס הסכמה להיות תורם זרע. ההסכמה מגבילה אותו לתרום אך ורק בבית החולים אחד, הוא מנוע מלתרום במרכזים נוספים. במשך כל אותה עת המנות מוקפאות ואסור להשתמש בהן עד לביצוע בדיקת צהבת ואיידס, ובמידה והבדיקות שליליות, אפשר להשתמש בתרומות".
כמה צאצאים אתה מאפשר לכל תורם?
"כרגע אין מגבלה מספרית בנוהל. בהתבסס על ההמלצות האמריקאיות והאירופאיות המלצנו למשרד הבריאות לאפשר לתשע משפחות להרות וללדת צאצאים מתורם אחד. בדרך כלל ממוצע הילדים מתרומת זרע במשפחה עומד על ילד אחד עד שניים. ברגע שהגענו לקצבה של תשע משפחות עם ילדים, התורם מוצא מרשימת התורמים. נשים שכבר הרו מתורם זה ומבקשות להרות שוב, רשאיות להמשיך ולקבל מנות זרע מתורם זה".
איך ניתן להבטיח שלא יהיו נישואי קרובים?
"אנחנו עוקבים אחר ההריונות של הנשים. כל הרשימות של הלידות של התורמים והנתרמים מאוכסנות אצלנו בכספת ואנחנו שומרים איתם על קשר. כאשר אחד הילדים רוצה להתחתן ולהביא ילדים, אנחנו בודקים את מאגר המידע על מנת לדעת שהתורם לא תרם לשני בני הזוג".
מה העלויות?
"מנת זרע בבלינסון לאישה עולה 800 שקלים, לעומת 2,500 שקלים בבנקים פרטיים".
ומדוע נשים נוסעות לרכוש זרע בחו"ל?
ההנחה היא ששימוש בזרע של תורם מחו"ל יפחית את מספר הצאצאים של אותו תורם ואת מספר המשפחות המקבלות את אותו תורם, ובכך יפחית מאוד את החשש למפגש אקראי של חצאי אחים, דהיינו את האפשרות של נישואי קרובים".

# המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים בילינסון

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"מלאבס - פתח תקוה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר