ד"ר יואל שופרו. צילום: דוברות בילינסון
ד"ר יואל שופרו. צילום: דוברות בילינסון

רופא מומחה: להקפיא ביציות עכשיו, להחליט אחר כך

ד"ר יואל שופרו מבית החולים לנשים בבילינסון, מספר על הקפאת ביציות מסיבות שאינן רפואיות, כמו למשל, נשים שעדיין לא החליטו מתי ירצו את ההיריון. תכירו: "שימור פוריות חברתי"

פורסם בתאריך: 18.6.17 01:47

ד”ר יואל שופרו, סגן מנהל היחידה לפוריות ולהפריה חוץ גופית בבית החולים לנשים בבילינסון, הוא בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים במסגרת עתודה אקדמית ובעל תואר ד”ר לפילוסופיה (PhD) בחוג לגנטיקה של האדם, מאותה אוניברסיטה. הוא התמחה במחלקת נשים ויולדות בהדסה עין כרם והשתלם באוניברסיטת מונאש, במלבורן אוסטרליה. ד”ר שופרו הוא מומחה להפריה גוף גופית וגזבר האגודה הישראלית לחקר הפוריות.
ד”ר שופרו מסביר על הקפאת ביציות אלקטיבית – שימור פוריות “חברתי”, שהסיבה לביצועו אינה רפואית. “מדובר באספקט שהציבור פחות מודע אליו”, מציין ד”ר שופרו. “בעשור האחרון, נכנסה לשימוש טכנולוגיה חדישה שמאפשרת להקפיא ביציות בצורה טובה ויעילה. הקפאת ביציות אלקטיבית לוקחת בחשבון שהמרכיב הכי חשוב בהצלחת הטיפולים, יותר מכל דבר אחר, הוא גיל המטופלת. אישה ששאבו והקפיאו לה ביציות בגיל 30, במידה והיא תרצה להשתמש בהן בגיל 40, הסיכויים שלה להרות מביציות אלו הם כמעט כמו בגיל 30. השיטה מבוססת על חשיפת הביציות למגני קפיאה בריכוז גבוה ובנפח נמוך והעברתן המידית לחנקן נוזלי. התוצאה היא זיגוג, הטיפה הקטנה בה נשמרות הביציות היא שקופה כמו זכוכית ולא עכורה כקרח”.
ד”ר שופרו מסביר שמשרד הבריאות התיר לפני כשש שנים לבצע את פעולת השאיבה וההקפאה לנשים בגילאי 30-40 ללא סיבה רפואית, או תכנית להרות סמוך לשאיבה. “הביצוע מחייב התמודדות עם שאלה לא פשוטה של מתי לתכנן הריון בהעדר זוגיות. לא פעם המטופלת נמצאת במצב שהיא עדיין לא התגבשה עם עצמה, לא בטוחה שתמצא זוגיות או איזה סוג של זוגיות היא רוצה, אם בכלל. הקפאת הביציות מאפשרת לה לתכנן קדימה תוך קבלת מרווח זמן נוסף להחלטה”.
עם זאת הוא מסביר ש-”היעילות המקסימלית היא כאשר גיל המטופלת נמוך מגיל 35, ולא בגילאים 36-40. זה מסר שחשוב להעביר לציבור, שיש את האפשרות לשמר ביציות, בצורה בטוחה עם שיעור סיכון נמוך, ורצוי בגיל צעיר יחסית. על פי הוראות משרד הבריאות ניתן להקפיא 20 ביציות או לבצע ארבע שאיבות, הקודם מביניהם”.
כמה שנים הביציות יכולות להישמר?
“הטכנולוגיה נמצאת בשימוש נפוץ כעשור, אין לנו עדיין ‘שיאני זמן’ כמו בעוברים מוקפאים (כ־15 שנה). כעקרון זמני השימור בהקפאה של ביציות ועוברים לא אמורים להיות שונים, כאשר יש לקחת בחשבון שההעברה לרחם מותרת עד גיל 54 ובתנאי שהמטופלת כשירה רפואית לשאת הריון”.
כמה נשים משתמשות בתהליך זה?
“כיום, בכל מצב מחלה או טיפול הפוגעים בפוטנציאל הפוריות, קיימת האפשרות לעבור הקפאת ביציות מסיבה רפואית באופן שגרתי ובמסגרת סל הבריאות, כולל מטופלות קטינות בגיל ההתגברות. לעומת זאת הקפאת ביציות אלקטיבית מבוצעת הרבה פחות. ברמה הלאומית, מתוך כ־40 אלף מחזורי הפריה חוץ גופית בישראל, להערכתי פחות מ־400 הם למטרת הקפאת ביציות אלקטיבית של נשים בריאות”.
ומה העלויות?
“טכנולוגיית הקפאת הביציות נמצאת כרגע בסל רק למטרת שימור פוריות לנשים חולות סרטן או במחלות הדורשות מתן תרופות בעלות פוטנציאל לפגוע בפוריות העתידית. ההקפאה האלקטיבית לשימור פוריות עתידי מסיבה לא רפואית עדיין אינה ממומנת על ידי סל הבריאות, אך מדובר בעלויות סבירות שאינן גבוהות. ככל שהפעולה מבוצעת בגיל צעיר יותר, ידרשו פחות ביציות ופחות שאיבות על מנת לשמר סיכוי ממשי להריון מביציות אלו”.

מדור זה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים "בילינסון"

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"מלאבס - פתח תקוה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר