פתח תקוה. צילום: עזרא לוי
פתח תקוה. צילום: עזרא לוי

מזל טוב: פתח תקוה מציינת 80 שנה להכרזתה כעיר

פורסם בתאריך: 6.7.17 15:25

139 שנים אחרי שהמושבה פתח תקוה נוסדה, חוגגת השנה פתח תקוה ציון דרך חשוב: 80 שנה להכרזתה כעיר. מדובר בהיסטוריה מרתקת, הטומנת בחובה מאבקים ומחלות, פרדסים וחקלאים שהפכו לסמלה של העיר, מאבקים פוליטיים לצד ירי של רקטות והתפתחות עצומה ומרשימה. בימים אלו העיר מונה מעל ל-250 אלף תושבים והפכה ממושבה קטנה ומעיר קטנה לאחת הערים הגדולות והחשובות בישראל.

שער 80 שנה לפתח תקוה

שער הגיליון המיוחד של מלאבס
תחילתה של פתח תקוה ביסודה של המושבה בשנת 1878, לאחר שאדמותיה נרכשו משני סוחרים ערבים של הכפר הערבי אומלבס. אט אט החלו התושבים לפתח את המושבה ולעבוד בעיקר בחקלאות. בשנת 1887 החליט הברון רוטשילד לקחת את המושבה תחת חסותו, תרם לנטיעות עצי אקליפטוס שעזרו לייבש את הביצות ורכש סוסים וכלים חקלאיים. האנדרטה לזכרו נמצאת עד היום ברחוב הברון הירש.
המושבה המשיכה להתפתח, הצמיחה פרדסים ואת התוצרת שלחה גם לחו"ל דרך קו הרכבת ההיסטורי שעבר בעיר. היא הייתה תחת השלטון התורכי ולאחר מכן תחת השלטון הבריטי. הוקם בה בית הכנסת הגדול בשנת 1898 והוא עומד במקומו גם היום. התושבים במושבה לא חלמו על רכבות כפי שיש היום, וגם לא על אוטובוסים. שירותי הנסיעות שלהם היו הדיליז'נסים, מרכבות נוסעים. הייתה להם תזמורת שניגנה באירועים מיוחדים, אך מצד שני לא היה להם רופא, אלא רק אנשים שנקראו מומחים. לא הייתה להם בריכה כמו שיש היום, אז הם מצאו פתרונות אחרים והתרחצו במאגרי מים חקלאיים.
בשנת 1937, לפני 80 שנה, הוכרזה המושבה פתח תקווה כעיר. ככל הנראה ביום שאחרי ההכרזה לא חלו שינויים קיצוניים באורח חיי התושבים, אך אולי ההרגשה הייתה טובה יותר. שלמה שטמפפר היה לראש העיר הראשון שלה.
מאז קרו לא מעט דברים בעיר, והיא צמחה לעיר גדולה ומפותחת. בשנת 1956 הוצב בה הרמזור הראשון שעלותו הייתה 14 אלף לירות. היום כבר יש מאות כאלו. בשנת 1971 אף נורו עליה רקטות מכיוון דיר בלוט שבשומרון. בשנת 1984 התרחש אחד המאבקים הגדולים שלה,סביב קולנוע היכל ופתיחתו בשבת, מה שהוביל להפגנות של חרדים בימי שישי במשך חודשים ארוכים. במרוצת השנים נעלמו הפרדסים שסימלו את העיר והוקמו במקומם שכונות מגורים חדשות, נבנו בה שלושה אזורי תעשיה, מקומות בילוי, היכל תרבות, פארק גדול ומספר של קניונים. פתח תקוה הפכה למעצמה בתחום הבריאות ויש בה מספר בתי חולים מתקדמים: בילינסון, השרון, שניידר וגהה.
עם התפתחות העיר והשכונות החדשות, החלו תושבים חדשים להגיע אליה, ואוכלוסייתה צמחה. התושבים כבר לא חיים רק במרכז העיר, אלא בשכונות חדשות כמו אם המושבות, כפר גנים, נווה גן והדר המושבות. נכון לרבעון הראשון של השנה, מונה העיר 258,874 תושבים, בעיר יש 84,658 משקי בית, והגיל הממוצע של התושבים הוא 36. בעיר מתגוררים 46,845 תושבים עולים, מרביתם מברית המועצות לשעבר, וכך גם 42,542 תושבים שמוגדרים כאזרחים ותיקים.

מלאבס מציין את האירוע בגיליון מיוחד של העיתון המודפס ובו שלל כתבות: המצליחנים הגדולים, המחלוקות הגדולות, סיור מיוחד עם ראש העיריייה איציק ברוורמן, על העשייה התרבותית, על בתי החולים, על אירועי הספורט הגדולים, על התפתחות חיי הלילה ועוד. הכתבות יפורסמו בסוף השבוע ובמהלך השבוע הבא באתר זה.

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"מלאבס - פתח תקוה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר